5 tips för att spara smartare

 

fotboll i mål
Foto: Antonio Martínez

Att påbörja nya vanor är inte alltid så enkelt. Oftast blir det enklare om man sätter upp ett mål och lägger upp en plan. Detsamma gäller för dit sparande, oavsett om du ska spara till att köpa ett hus, en bil eller ny tv så blir det enklare om du konkretiserar ditt mål och vägen dit. Här är fem tips på saker man kan tänka på innan man påbörjar sitt sparande:

  1. Vad ska du spara till? Lista önskade inköp efter ”must have” / ”nice to have” – när du gjort detta så blir det enklare att prioritera dina inköp.
  2. Researcha produkten och hitta det prisintervall som stämmer in på dina kravspecifikationer – även här kan det vara bra att göra en lista för ”must have” och ”nice to have” så budgeten inte flyger iväg.
  3. Bestäm en löptid för ditt sparande – att köpa en ny TV för 5000 kr så räcker det att spara en dryg tusenlapp i månaden i 6 månader. Om du istället ska köpa en bil för 50000 kr så kanske du bara klarar av  2000 kr i månaden och får spara i två års tid.
  4. Gör en årsbudget och se om ditt sparmål är rimligt – Att gå tillbaka och kika på tidigare års transaktioner ger ofta en bra bild av vilka kostnader du kommer stöta på framöver. Gör en enkel budget genom att skriva in inkomster minus utgifter och se om du har utrymme att lägga undan ditt sparmål.
  5. Spara extra – har du pengar över en månad? Lägg in dem på sparkontot istället för att slösa på något onödigt. Det är oftast roligare att lägga pengarna på något man verkligen vill istället för att göra av med dem bara för att man kan.

Har ni några egna tips på vad man ska tänka på när man ska spara pengar? Skriv i kommentarsfältet nedan!

banner
Dela

Lämna ett svar