4 bästa tipsen för att rädda din plånbok i jul

stressa-inte-i-jul-advisa

Nu närmar sig julen. En tid för mys, god mat och tid att umgås med nära och kära.

Men för många innebär julen även att saldot på kontot hamnar på rekordlåga nivåer. Julmaten ska handlas och julklapparna ska vara bättre än någonsin. Vi åker med i julkarusellen och fjolårets löften om att dra ned på klapparna nästa år känns plötsligt helt avlägsna.

Här är några tips för att hantera julkappshetsen och hålla balansen i privatekonomin.

1. Kom överens med dem du ska fira jul med

Bestäm gemensamt hur mycket ni var och en ska lägga på mat och julklappar.

Ni kan sätta ett tak: ingen julklapp för över 200 t.ex. Eller bestäm att de vuxna inte ger varandra klappar alls. Förslag om att hålla nere julklappskostnaderna är ofta mer välkomna än man kan tro.

2. Prata med barnen

Barn har inte alltid förståelse för pengars värde. De kan önska sig datorer för tusentals kronor, en häst eller en komplett hockeyutrustning. Förväntningarna är högt ställda på vad de ska få i paketen. De drömmer och längtar och i skolan pratar ungarna om vad de tror att de ska få. Önskelistorna ser ofta ut därefter.

Om barnen önskar sig saker som de sedan inte får är det lätt att de blir besvikna.
Undvik orimliga förväntningar genom att prata om ungefär hur mycket de kan förvänta sig att få. Förklara att familjens pengar ska räcka till mat, kläder och boende hela året, ni kan inte bränna allt på julafton. Att drömma och längta är fantastiskt, men alla drömmar kan kanske inte bli verklighet precis på en gång.

3. Vad längtar ni efter?

I mitt arbete som terapeut frågar jag ibland vad det är man längtar efter med julen. De vanligaste svaren handlar om att koppla av, ha det mysigt tillsammans, äta gott och känna lugn och ro.

Julen är en bra tid för allt det, eftersom de flesta har några extra dagar ledigt och barnen har jullov. Och för att skapa det behöver vi faktiskt inte rusa runt som skållade troll dagarna före jul för att ordna allt perfekt eller tömma sparkontot för att köpa dyra presenter.

4. Skapa er egen jul

Det finns ingen lag på att det måste finnas inkokta grisfötter och lutfisk på julbordet. Inte heller är det ett måste att handla för astronomiska summor i julhandeln. En julkram eller ett kärleksfullt skrivet julbrev kan betyda minst lika mycket att få som en dyr sak.

Jag önskar alla en glädjefylld och fridfull God Jul!
Karin

banner
Dela

Lämna ett svar