10 tips för att slippa ruinera dig i jul

Fira jul med pepparkaksbak
En lyckad jul behöver inte vara en dyr jul! (Foto: Emmanuelle Bourgue)

 

Varje år är det samma historia. Julklappshandeln slår nya rekord, och varje år är vi lika stressade – både ekonomiskt och tidsmässigt. Januari kallas inte för “fattigmånaden” utan anledning, och många har senare svårt att få ekonomin att gå ihop under januari och februari.

Förra året uppgav så många som var tredje svensk att de kunde tänka sig att skuldsätta sig för att ha råd med julklappar. Därför startade vi kampanjen #Hundraklappen för att inspirera svenskar till billiga julklappar under hundralappen – och därmed motverka skuldsättningen under julen. Men återigen väntas julklappshandeln slå nytt rekord, och den ekonomiska stressen många upplever verkar knappast minska. Därför har vi listat Sparterapeuten Karin Nordlanders tio bästa tips för en ekonomismart, fridfull och framför allt lyckad jul:

 1. Sätt ett maxtak. 
  Sätt ett maxtak på, inte bara vad julklapparna får kosta, utan även vad all mat och allt julpynt får kosta. Prata ihop ihop dig med nära och kära – förmodligen kommer de bara tycka att det är skönt att någon vill minska köphetsen.
 2. Var orättvis.
  Om Lisa får en present för 200 kronor och Johan för en 89 kronor är det helt okej. Kom ihåg att det är tanken som räknas. Det finns dock undantag och det är att du ska vara rättvis i antal julklappar mot små barn, men strunta i vad de kostar. Barn räknar ofta antal paket, men har ingen aning om vad de faktiskt kostar.
 3. Byt julklappar bara med de du tillbringar julafton med.
  Du behöver inte köpa julklappar till alla du känner. Folk du träffar på juldagen och annandagen behöver du faktiskt inte byta julklappar med. Det räcker att ni ses.
 4. Bestäm vad du ska köpa innan du går ut och handlar.
  Då undviker du att förköpa dig och köpa onödigt dyra klappar. Ta en kaffe, sätt dig och planera årets julklappsinköp i lugn och ro blir det mindre stressigt både för dig och din plånbok väl ute på stan.
 5. Börja i god tid.
  Börja julklappsshoppingen i god tid så undviker du sista minuten-köpen som både är dyra och ingen ändå vill ha. Har du det ordnat i god tid kan du dessutom njuta av julstämningen under resten av december istället för att stressa runt på stan.
 6. Uppmuntra andra till billigare klappar.
  Önska dig saker av andra som du vet inte kostar dem så mycket. Önska dig teckningar av barnen och önska dig lite hjälp i hemmet av snickaren i familjen. Uppmuntrar du andra till billigare klappar kommer de kanske också göra detsamma.
 7. Undvik att handla på avbetalning.
  Vad du än gör, handla inte julklappar på avbetalning! Har du inte råd att köpa dem nu kommer du inte ha det senare heller. Ingen skulle önska att du skuldsatte dig för att kunna köpa julklappar. Undviker du att handla på avbetalning slipper du en långvarig ekonomisk baksmälla från julfirandet, och kan börja spara inför sommarens semester istället!
 8. Du behöver inte skicka julkort till alla du känner.
  Det är både dyrt och tidskrävande att skicka julkort. Visst är det trevligt att få dem, men det behövs faktiskt inte. Du kan också testa att skicka e-julkort via mail. Det finns ganska många roliga och fina på webben du kan välja mellan.
 9. Dra ner på julmaten.
  När det gäller julmaten, välj det som är godast och strunta i resten. Ni behöver inte ha alla olika matsorter på bordet bara för att “det ska vara så”. Fokusera på favoriterna och det som din familj faktiskt tycker om!
 10. Våga stå emot den sociala pressen.
  Det är helt okej att inte fira jul alls om du inte tycker det är roligt. Du kanske hellre vill ta en lång promenad med en god vän, ta det lugnt hemma i TV-soffan eller hjälpa till med välgörenhetsarbete. Du bestämmer helt själv hur du vill fira din jul!

Kort och gott, våga satsa på det som gör att just du och din familj får en trevlig och fridfull jul och strunta i alla måsten. På så vis kan du få en riktigt lyckad jul utan varken press eller hål i plånboken.

banner
Dela

2 kommentarer

 1. Ett annat tips jag tycker är bra är att spela julklappsspelet, då kan alla köpa in en billig julklapp att ge bort istället för att köpa en till varje person. Ibland kanske man fortfarande vill ge många paket till barnen men det kan ju räcka till de vuxna! Här finns berskrivning av spelet: https://julklappslekar.se

  1. Hej Anna,

   Stort tack för ditt inlägg! Vilket bra och roligt tips – bara 77 dagar kvar till jul…

   Mvh,
   Martina

Lämna ett svar