10 frågor att ställa dig själv innan du köper en ny TV

Karin Nordlander räknar pengar i TV-soffan
Sparterapeuten Karin Nordlander räknar pengar i TV-soffan.

Grannen har precis köpt en ny hemmabioanläggning med extra allt och pratar om den som om den vore meningen med livet. Och visst vore det härligt att kunna unna sig själv att sjunka ner framför den på fredagskvällarna efter en hård arbetsvecka. Det är du ju värd tänker du, och eftersom säljaren erbjuder extrapris på TV:n BARA IDAG överväger du starkt att slå till. Du sparar ju faktiskt pengar, eller…?

Eftersom det är så lätt att falla för frestelsen har vi bett Sparterapeuten Karin Nordlander att lista tio frågor du ska fråga dig själv innan du slår till på den nya TV:n:

1. Vad är det för fel på den gamla?


Är den sönder? Förmodligen inte. Vad är det då för fel? Är den “bara” 42 tum istället för 46 tum? I så fall, vad är den lilla ytan på TV:n värd egentligen?

2. För vems skull vill jag köpa den?


Handen på hjärtat, är det för att du verkligen vill ha en ny TV för att du tror att du kommer att bli gladare av den eller är det för att imponera på dina vänner och grannar? Om det är för att imponera på andra, hur viktigt är det egentligen att göra det?

3. Om du väljer att köpa TV:n, vad väljer du då bort?


Vi är idag vana med att tänka att vi vill ha allt, men tyvärr är våra resurser begränsade. Det är några få människor förunnade att ha mer pengar än de kan spendera. Resten av oss tvingas prioritera, vare sig vi är medvetna om att vi gör det eller inte. Väljer du att köpa TV:n, väljer du då bort semester med barnen i sommar? Väljer du då bort fritidsintresset? Eller väljer du bort att kunna köpa cyklar till barnen?

4. Vill jag välja så?


Om du köper TV:n, är du nöjd med det du valt bort? Tycker du att det är det bästa du kan göra med dina pengar? Tycker du att det är ett beslut som gör dig lycklig som människa?

4. Vill jag välja så?
Om du köper TV:n, är du nöjd med det du valt bort? Tycker du att det är det bästa du kan göra med dina pengar? Tycker du att det är ett beslut som gör dig lycklig som människa?

5. Hur länge kommer den nya TV:n göra mig lycklig?


Hur länge tror du att nyhetens behag kommer att vara? Kommer du att vara glad över den i ett år, en månad eller en vecka?

6. Hur länge kommer den nya TV:n göra mig olycklig?


Om du köper TV:n på avbetalning, hur länge kommer den vara en belastning? I 12, 24 eller 36 månader? Hur länge kommer TV:n göra dig lycklig jämfört med hur länge den kommer att göra dig olycklig? Ponera att TV:n kommer göra dig lycklig i ett år men belasta din ekonomi i två år, tycker du då att det är värt det?

7. Vad står TV:n för?


Vad betyder det för dig att du skaffar en ny TV? Betyder det bättre status, bättre bild eller att du får det finare hemma? Vad står TV:n för, på riktigt?

8. Vill du satsa på ditt TV-tittande?
Hur mycket tittar du på TV? Om du inte ägnar många timmar framför TV:n kanske det inte är så värdefullt att investera i en dyr apparat. Om du däremot är storkonsument av TV-program kan det vara mer relevant. Men å andra sidan – om du redan tittar mycket, vill du uppmuntra dig själv till att titta ännu mer?

9. Hur mår jag om väljer att låta bli att köpa TV:n?


Om du väljer att inte köpa TV:n, det vill säga du tvingas inte att avstå utan du väljer faktiskt aktivt att inte köpa TV:n, hur känns det då? Känner du dig stolt och befriad över att du har pengar över eller mår du dåligt över att inte ha nya TV:n?

10. Har jag råd?


En ganska enkel fråga som allt fler idag struntar i. Behöver du ta lån för att kunna köpa den har du ju faktiskt inte råd. Att inse sina ekonomiska begränsningar är inte att vara en tråkig människa – det är att vara en ansvarstagande vuxen som konsumerar efter sina tillgångar. I längden innebär det att man mår bättre när man har balans i sin ekonomi och sin konsumtion.

Tack Karin för bra frågor!

Såhär gjorde familjen Sanati

banner
Dela

Lämna ett svar